Här har vi samlat tips på utmärkta platser i Överkalix från de som vet allra bäst – de som bor här och de som har besökt Överkalix förut. På kartan längst ner hittar du till dessa utmärkta platser.

Laxforsberget

Laxforsberget är ett drygt 400 meter högt berg med geologiska formationer som tros ha klarat sig från istidens slipningar. Här finns en unik möjlighet att vandra i urskog som är nästan helt opåverkad av människan. Det finns längre och kortare vandringsleder och oavsett vilken väg du väljer är utsikten över berg, dalar och vatten från toppen storslagen. Här går det att tälta och det finns möjlighet att använda grillplatsen som ligger på toppen. Under sommar och höst finns både bär och ätbar svamp att plocka. Tänk på att inte skräpa ner i detta välbevarade område.

Foto: Fredrik Broman

Svartbyn

Svartbyn är en mysig by att promenera genom, som ligger fint längs med Kalixälven. Här finns Sveriges nordligaste traktor-, maskin och klockmuseum. Här hittar du upp till 200 traktorer, brandbilar, lastbilar, oljemotorer, motorcyklar, båtmotorer, motorsågar och unika klockor. Intressant för gammal som ung. Holgers museum är öppen hela sommaren och efter överenskommelse. Du kan även boka guidade turer.

Kontakta Holgers traktormuseum: http://heartoflapland.com/tour-item/holgers-tractor-museum/


Älven

Älven som omsluter Överkalix erbjuder fiskemöjligheter för alla. Är du nybörjare eller vill fiska med små barn är det enkelt att gå ner via Strandpromenaden och hoppas på fiskelycka. För den som vill upptäcka gömda pärlor längs älven finns mer avskilda platser utanför centrala Överkalix. Vid Nybyn finns grillplats vid älven och möjlighet att campa. Ängesån och Jockfall är fiskeparadiset för sportfiskaren. Kom ihåg att köpa fiskekort!

Grelsbyberget

Det är enkelt att ta sig till Grelsbyberget från centrala Överkalix och denna barnvänliga hike leder till en utmärkt vacker utsikt, bland annat över Djupträsk. Ta med dig något att äta och stanna till vid vindskyddet som finns.

Foto: Tord Henriksson

Dirivaara-stenen

I norra Överkalix, alldeles intill Dirivaara-bergets fot ligger Dirivaara-stenen, även kallad lappstenen. Om denna mytomspunna plats berättas bland annat att för länge sedan var detta en offerplats samerna använde. Här fanns tydligen en skatt vaktad av en varg som kunde förvandla sig till en drake. Oavsett vad du tror på är det en spännande historisk plats.

Tord Henriksson guidar dig gärna till Dirivaara-stenen och berättar om platsen historia. Grundpriset är 300 SEK per tur och 100 SEK per person, då ingår kaffe och fikabröd.

Kontakt: Tord Henriksson, +46 (0)70-551 53 49, tord_henriksson(a)telia.com

Upptäck Överkalix byar och sevärdheter

Res runt i Överkalix och upptäck några av de fina byarna som finns här. På vintern går det att köra bil över isvägarna som går mellan Västra och Östra Rödupp eller Boheden och Sandudden. På sommaren tar du färjan istället. I byn Lansjärv ligger Folkets Hus med olika lokala aktiviteter och byn Miekojärvi är fint belägen på en halvö i Norrbottens största sjö med samma namn.

Karta

På kartan hittar du Besökarnas och överkalixbornas utmärkta tips.