Tälta och campa

Överkalix är fullt av utmärkta platser att tälta på och den svenska allemansrätten gör naturen till en av våra främsta tillgångar. Vill du bo centralt finns en fullt utrustad camping i Bränna. Vid Jockfall finns tältplatser med närhet till den vackra omgivningen och vattenfallet.

http://www.heartoflapland.com/boende/branna-camping

https://www.jockfall.com/carvans-tents

Bada

Överkalix är utmärkt för att bada. På Bränna camping finns pool och möjlighet för roliga vattenaktiviteter. Kvarnbäcken i byn Gyljen är en bäck med vacker omgivning och fina sandstränder finns både längs Garbinsudden och i Lansjärv.

Länk till karta

Besök en örtagård eller plocka jordgubbar

I den praktfulla örtagården i Rödupp i Överkalix växer hundratals kryddor och medicinalväxter som använts sedan medeltiden. Det är både fascinerande och avslappnande att vandra runt, dofta på och läsa om de olika växternas historia och hur de används.

Här finns också Sveriges nordligaste yrkesodling av bär – Polcirkelbär, kända för sina söta och smakrika jordgubbar och svarta vinbär. Midnattssolen i kombination med svala nätter är hemligheten bakom de goda bären. Plocka så mycket du vill eller beställ färdigplockade bär och njut!

Ungefärlig säsong är juli och augusti men det kan variera beroende på väder så ett tips är att ringa i förväg för information.

http://rodupp.blogg.se/2009/july/kontakta-oss.html


Besök ett vattenfall

Ta chansen att beundra naturens dramatiska krafter i något av Överkalix tre vattenfall! Här finns Norrbottens högsta vattenfall, Linafallet med 16 meters fallhöjd, det fritt brusande Jockfallet och förtrollande vackra Brudslöjan som ligger 1,5 mil ovanför Jockfallet på vägen mot Tärendö.

Länk till karta

Foto: Fredrik Broman


Besök Holgers traktormuseum

Här finns Sveriges nordligaste traktor-, maskin och klockmuseum som ligger i Svartbyn, Överkalix. Här hittar du upp till 200 traktorer, brandbilar, lastbilar, oljemotorer, motorcyklar, båtmotorer, motorsågar och unika klockor. Intressant för gammal som ung. Holgers museum är öppen hela sommaren och efter överenskommelse. Du kan även boka guidade turer.

http://heartoflapland.com/tour-item/holgers-tractor-museum/


River Rafter Bastuflotte

Boka en tur med en av bastuflottarna där du både kan äta, basta, bada och njuta av utsikten och trevligt sällskap. Känslan av att glida fram längs vattnet är både rofylld och energigivande på samma gång.

http://riverrafter.nu/Bastuflotte.html

Se midnattssolen

Under sommaren finns många platser där midnattssolen penslar sitt magiska ljus över Överkalix. Ta med dig något varmt att dricka och beundra ljuset med panorama-utsikt från lättillgängliga Grelsbyberget. Vill du hellre se ljuset reflekteras i vattnet så sök upp en brygga eller mysig plats vid någon av Överkalix bäckar, sjöar eller älven.

Länk till karta


Fiske & jakt

Kalixälven hör till Sveriges bästa laxfiskeplatser och vid Jockfall finns en av Europas bästa laxfiskeplatser för flug- och spinnfiske. Det finns även sjöar runt omkring med möjlighet att fiska gädda, sik och abborre. Nybörjare eller van fiskare – i Överkalix finns fiske för alla!

De vidsträckta barrskogarna erbjuder fina tillfällen till variationsrik jakt på både skogsfågel, älg, björn och även hare, räv, mård och ibland bäver. Det finns många möjligheter för den som vill jaga, du kan t.ex. följa med på passjakt eller gå med en erfaren hundförare. Boka gärna jakt eller fiskepaket hos Jockfall Fishing & Activities.

https://www.jockfall.com/

Foto: Michael Törnkvist


Arctic Moose Farm

Här kan du komma riktigt nära skogens konung, älgen och lära dig allt om dessa ståtliga och fascinerande djur som är Sveriges största däggdjur. Fantastiska fototillfällen utlovas!

http://www.heartoflapland.com/se-gora/arctic-moose-farm/


Besök polcirkeln

Polcirkeln går genom norra Överkalix. Här går solen inte ner på sommaren och knappt upp en tid under vintern, vilket ger midnattssol och midvintermörker.