Photo: Håkan Stenlund

Årstider & väder

Tidpunkt för resan

Att besöka Överkalix passar bra alla säsonger. Årets månader står i vacker kontrast till varandra. Under vintern finns mycket snö, kyla och gnistrande stjärnor. Det tjocka täcket av snö bäddar för massor av härliga vinteraktiviteter som skoteråkning eller det genuina färdmedlet spark. Våren inleds med soliga tillfällen till isfiske och skidåkning innan den spektakulära islossningen äger rum och den egentliga våren knoppar fram. Sommaren erbjuder midnattssol, ljumma sommarkvällar och fantastiska fiskemöjligheter. Hösten färgar naturen i rött och guld och skogen fylls av bär och svamp för alla att plocka.

 

Varje årstid har sin charm
Vinter

Störst chans att se norrsken är oktober till januari. Mest snö är det mellan december och april. Kallast är det under december till februari, då temperaturen växlar mellan några få minusgrader och ner till -35 (medeltemperaturen är kring - 12 grader Celsius).

Vårvinter

I mars till april är den så kallade vårvintern med mildare väder men fortfarande mycket snö. Nu är skidåkning fantastiskt och solglasögon behövs som skydd från solens strålar som reflekteras i den vita snön.

Vår

Kring april till maj sker islossningen då isen i älvarna runt Överkalix bryter sig loss. Den egentliga våren är i maj.

Sommar

Juni är den ljusaste månaden då naturen lyser grön. Solens ljus är underbart och skogen är trolsk. Nu har även myggorna vaknat så om du vill sova med öppet fönster är det bäst att sätta i myggnät, så du får sussa i ro. Bra att tänka på är även att använda myggmedel eller annat myggskydd när du vistas utomhus.

I slutet av juni firar överkalixborna midsommar och vid denna tid går solen aldrig ner på natten. I juni och juli syns midnattssolen bäst. Juli och augusti brukar vara de varmaste månaderna, med medeltemperaturer kring + 15 grader Celsius. Norra Sveriges varmaste dag var just i Överkalix i juli 2017 på + 26,8 grader Celsius.

Den bästa tiden för att plocka bär och svamp börjar i juli och pågår till september.

Höst

Hösten är en fantastiskt vacker tid att njuta av naturen runt Överkalix. I september till oktober pågår älgjakten, så om du vill vistas i skogen under denna tid kom ihåg att klä dig i färgstarka kläder så du syns.

 

 

 

 

Att packa inför resan

Reser du hit under vintern behövs varma kläder och gärna flera lager. Packa med mössa, vantar, halsduk och varma skor. Under mars och april brukar temperaturen i regel bli mildare, men det är fortfarande vinterväder och bra att klä sig i varma kläder, gärna också solglasögon.

Reser du till Överkalix under sommaren är det viktigt att veta att temperaturen kan sjunka under kvällar och nätter så en sommarjacka kan vara bra att packa med sig.

Glöm inte att skydda dig från solens strålar som skiner starkt. Myggmedel är också ett bra komplement mot de små rackarna som märks under juni till augusti. Reser du hit under hösten är det bra med färgstarka kläder om du vill njuta av naturens färger samtidigt som älgjakten pågår under september och oktober. Under hösten är det också bra med mössa och vantar samt skor som tål vatten.

 

 

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer