Hej! Vi heter Sara och Birger och det här är vår berättelse om att hitta lugnet och att ta sig tiden till att bara vara.

 

Det var en fantastisk resa, där vi fick möjlighet att uppleva Överkalix på vårt sätt. En perfekt dag helt enkelt!

 

Det var ett riktigt bra väder och det fanns tid för att ta in den fina skogen som omgav oss på vägen till vindskyddet.

 

Utsikten från vindskyddet på Grelsbyberget var helt fantastisk! Det blev ett antal bilder!

 

Tunnbröd <3 s’mores! Den lena chokladen, det krispiga tunnbrödet och den rostade marshmallowsen. Det var en riktigt bra kombo helt enkelt!

 

Med kvällssolen i ryggen avslutade vi vårt äventyr i Överkalix med ett härligt dopp i Kalixälven vid Garbinsudden.Grelsbyberget

Det är enkelt att ta sig till Grelsbyberget från centrala Överkalix och denna barnvänliga hike leder till en utmärkt vacker utsikt, bland annat över Djupträsk. Ta med dig något att äta och stanna till vid vindskyddet som finns.

Laxforsberget

Laxforsberget är ett drygt 400 meter högt berg med geologiska formationer som tros ha klarat sig från istidens slipningar. Här finns en unik möjlighet att vandra i urskog som är nästan helt opåverkad av människan. Det finns längre och kortare vandringsleder och oavsett vilken väg du väljer är utsikten över berg, dalar och vatten från toppen storslagen. Här går det att tälta och det finns möjlighet att använda grillplatsen som ligger på toppen. Under sommar och höst finns både bär och ätbar svamp att plocka. Tänk på att inte skräpa ner i detta välbevarade område.

Bada

Överkalix är utmärkt för att bada. På Bränna camping finns pool och möjlighet för roliga vattenaktiviteter. Kvarnbäcken i byn Gyljen är en bäck med vacker omgivning och fina sandstränder finns både längs Garbinsudden och i Lansjärv.

Se midnattssolen

Under sommaren finns många platser där midnattssolen penslar sitt magiska ljus över Överkalix. Ta med dig något varmt att dricka och beundra ljuset med panorama-utsikt från lättillgängliga Grelsbyberget. Vill du hellre se ljuset reflekteras i vattnet så sök upp en brygga eller mysig plats vid någon av Överkalix bäckar, sjöar eller älven.

Länk till allemansrätten – https://www.naturvardsverket.se/allemansratten