Tälta och campa

Överkalix är fullt av utmärkta platser att tälta på och den svenska allemansrätten gör naturen till en av våra främsta tillgångar. Vill du bo centralt finns en fullt utrustad camping, älvnära i centrala Överkalix. Vid Jockfall finns tältplatser med närhet till den vackra omgivningen och vattenfallet.

Länk Överkalix camping

Länk Jockfall 

Bada

Överkalix är utmärkt för att bada. På Överkalix camping finns uppvärmd pool och möjlighet för roliga vattenaktiviteter. Kvarnbäcken i byn Gyljen är en bäck med vacker omgivning och fin sandstrand finns i Lansjärv.

Länk Överkalix camping

Länk Kvarnbäcken Gyljen

Länk badplats Lansjärv


Martingården

I en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar märks Överkalix fina tradition av hantverk och måleri, bland annat genom samlingen av allmogemålade möbler från trakten. Ring i förväg så har du även möjlighet att få en intressant guidad visning.

Obs! Kontakta Martingården innan ni planerar ert besök.
070-551 85 65
070-362 63 50
070-233 43 79

 

Passera polcirkeln, få ett polcirkelcertifikat

Polcirkeln går genom norra Överkalix. Här går solen inte ner på sommaren och knappt upp en tid under vintern, vilket ger midnattssol och midvintermörker. När man reser till Jockfall passerar man Polcirkeln. Väl framme i Jockfall besöker man Jockfalls fiske och fritidsanläggning och ber att få Polcirkelcertifikat, ett vackert bevis på att man har passerat Polcirkeln. Samtidigt kan man passa på att äta av Jockfalls berömda smörgås, JOCKFALLAREN med lax eller souvas (renkött).

 

Besök en örtagård eller plocka jordgubbar

I den praktfulla örtagården i Rödupp i Överkalix växer hundratals kryddor och medicinalväxter som använts sedan medeltiden. Det är både fascinerande och avslappnande att vandra runt, dofta på och läsa om de olika växternas historia och hur de används.

Här finns också Sveriges nordligaste yrkesodling av bär – Polcirkelbär, kända för sina söta och smakrika jordgubbar och svarta vinbär. Midnattssolen i kombination med svala nätter är hemligheten bakom de goda bären. Plocka så mycket du vill eller beställ färdigplockade bär och njut!

Ungefärlig säsong är juli och augusti men det kan variera beroende på väder så ett tips är att ringa i förväg för information.

Kontaktuppgifter

Besök ett vattenfall

Ta chansen att beundra naturens dramatiska krafter i något av Överkalix tre vattenfall! Här finns Norrbottens högsta vattenfall, Linafallet med 16 meters fallhöjd, det fritt brusande Jockfallet och förtrollande vackra Brudslöjan som ligger 1,5 mil ovanför Jockfallet på vägen mot Tärendö.

Länk till film från Jockfallet

Foto: Fredrik Broman

Besök Holgers traktormuseum

Här finns Sveriges nordligaste traktor-, maskin och klockmuseum som ligger i Svartbyn, Överkalix. Här hittar du upp till 200 traktorer, brandbilar, lastbilar, oljemotorer, motorcyklar, båtmotorer, motorsågar och unika klockor. Intressant för gammal som ung. Holgers museum är öppen hela sommaren och efter överenskommelse. Du kan även boka guidade turer.

Obs! Kontakta Holgers traktormuseum innan ni planerar ert besök.

Länk Holgers traktormuseum

Länk till Holgers traktormuseum på Facebook

River Rafter Bastuflotte

Boka en tur med en av bastuflottarna där du både kan äta, basta, bada och njuta av utsikten och trevligt sällskap. Känslan av att glida fram längs vattnet är både rofylld och energigivande på samma gång.

Länk River Rafter

Arctic Moose Farm

Arctic Moose Farm

Här kan du komma riktigt nära skogens konung, älgen och lära dig allt om dessa ståtliga och fascinerande djur som är Sveriges största däggdjur. Fantastiska fototillfällen utlovas!

Obs! Kontakta Älgfarmen innan ni planerar ert besök.

Länk Arctic Moose Farm

 

Laxforsberget

Laxforsberget är ett drygt 400 meter högt berg med geologiska formationer som tros ha klarat sig från istidens slipningar. Här finns en unik möjlighet att vandra i urskog som är nästan helt opåverkad av människan. Det finns längre och kortare vandringsleder och oavsett vilken väg du väljer är utsikten över berg, dalar och vatten från toppen storslagen. Här går det att tälta och det finns möjlighet att använda grillplatsen som ligger på toppen. Under sommar och höst finns både bär och ätbar svamp att plocka. Tänk på att inte skräpa ner i detta välbevarade område.

Länk till karta med vandringsleder

För mer information kontakta Explore Jockfall

Grelsbyberget

Det är enkelt att ta sig till Grelsbyberget från centrala Överkalix med relativt barnvänliga stigar som leder till vackra utsikter, bland annat över Kalix älv, centrum, byn Boheden och Djupträsk. Ta med dig något att äta och stanna till vid vindskyddet som finns längts upp på berget. Avsluta dagen med bad i älven eller i utomhuspoolen vid Överkalix camping.

Mer om Grelsbyberget

Karta över Bränna med omnejd

 

Dirivaara-stenen

Foto: Tord Henriksson

 

Dirivaara-stenen

I norra Överkalix, alldeles intill Dirivaara-bergets fot ligger Dirivaara-stenen, även kallad lappstenen. Om denna mytomspunna plats berättas bland annat att för länge sedan var detta en offerplats samerna använde. Här fanns tydligen en skatt vaktad av en varg som kunde förvandla sig till en drake. Oavsett vad du tror på är det en spännande historisk plats.

Tord Henriksson guidar dig gärna till Dirivaara-stenen och berättar om platsen historia. Grundpriset är 300 SEK per tur och 100 SEK per person, då ingår kaffe och fikabröd.

Kontakt: Tord Henriksson, +46 (0)70-551 53 49, tord_henriksson(a)telia.com

 

Upptäck Överkalix byar och sevärdheter

Res runt i Överkalix och upptäck några av de fina byarna som finns här. På vintern går det att köra bil över isvägarna som går mellan Västra och Östra Rödupp eller Boheden och Sandudden. På sommaren tar du färjan istället. I byn Lansjärv ligger Folkets Hus med olika lokala aktiviteter och byn Miekojärvi är fint belägen på en halvö i Norrbottens största sjö med samma namn.

Ladda ner kartan över alla byar i kommunen