View from Grelsbyberget Mountain

Grelsbyberget

Grelsbyberget är en av Överkalix riktiga pärlor – inte bara för att närheten till samhället gör det lätt att nå, utan även för den högst varierande naturen, de vidunderliga vyerna och alla smultronställen som finns att utforska!

På Grelsbyberget finns vandrings- och motionsleder, rastplatser och eldstäder. Det är enkelt att ta sig till Grelsbyberget från centrala Överkalix med relativt barnvänliga stigar som leder till vackra utsikter, bland annat över Kalixälven, centrum, byn Boheden och Djupträsk. Ta med dig något att äta och stanna till vid vindskyddet som finns längst upp på berget. Längst lederna finns totalt 6 st rastplatser med bänkar och bord, varav 2 även med vindskydd och eldstäder (i övrigt råder eldningsförbud på Grelsbyberget). För att underlätta vandringen på berget finns även 15 st pausbänkar strategiskt utplacerade längs lederna.

Bergets högsta punkt ligger 195 meter över havet. På toppen breder vidsträckta hällmarker ut sig, och strax nedanför ett klapperstensfält. Mellan stenhällarna och klippblocken vrider sig gamla, lågvuxna tallar som bedöms vara minst 150-200 år. Tänk om de kunde tala! Längre ner där marken är fuktigare slingrar sig stigarna fram bland en frodigare växtlighet med en hel del inslag av lövträd. Men här finns också öppnare partier med gräs och örter, liksom fina lingon- och blåbärsplockarställen! Stensöta kan hittas mellan stenblocken.

I området finns ett spännande djurliv med älg, ren, hare och räv. Har du tur kan du få se en tjäder lyfta från en krona på en gammeltall. Eller varför inte gå på huggormssafari i stenskravlen tidigt på våren när snön har smält bort?

Bilväg finns en bra bit upp. Men du kan också promenera eller jogga efter de utmärkta slingorna.

Tips! Myggmedel kan vara bra under årets mer insektsrika tid.

Grelsbyberget är även ett fint besöksmål vintertid.
Foto: Linnea Nilsson-Waara

Naturkartan

Klicka på förstoringsfyrkanten nere till höger. Klicka sen på textsymbolen uppe till vänster så kommer en lista fram med information om många besöksmål i naturen kring Överkalix.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer