Jockfall

I Jockfall finns något för alla som gillar friluftsliv, fiske och storslagen natur. Här finns det mäktiga Jockfallet som med sina 9 meters fallhöjd utgör Kalixälvens högsta tröskel. Älvens källa startar kring Sveriges högsta fjäll Kebnekaise och slingrar sig 46 mil sydost genom de norrbottniska trakterna innan den rinner ut i havet utanför Kalix.

Kalixälven utgör en av våra fyra outbyggda nationalälvar och fick titeln Nationalälv 1993. Detta är ett oerhört viktigt skydd som innebär att vattenkraftverk inte får byggas längs hela älven. Älven bjuder på variationsrikt fiske, bland annat efter harr, öring, sik, gädda och framför allt lax! Jockfall anses vara en av Europas bästa laxfiskeplatser. Det är inte ovanligt att sportfiskare landar uppemot 20 kilos laxar. Utöver fisket finns fin natur för en rad friluftsaktiviteter såsom vandring, cykling och snöskoteråkning. Eller varför inte bara njuta av de vackra omgivningarna från byn och vattenfallet?! Glöm inte bort att besöka laxtrappan, vilken utgör en viktig funktion för laxens fortsatta färd uppströms vattenfallet till sina lekplatser.

Om du åker från Överkalix upp till Jockfall kommer du att passera norra polcirkeln. Väl framme i Jockfall kan du besöka Jockfall Fishing & Activities och be att få ett polcirkelcertifikat, ett vackert bevis på att du har passerat polcirkeln.

Jockfall Fishing & Activities erbjuder boende, servering och försäljning av souvenirer och fiskeutrustning.

Explore Jockfall erbjuder guidade turer såsom vandring, paddling, cykling och båtutflykt med fiske, samt vinteraktiviteter.

Hos Långvillegården och Hembacken Lodge finns mysiga boenden att hyra i närheten av fallet.

Naturkartan

Klicka på förstoringsfyrkanten nere till höger. Klicka sen på textsymbolen uppe till vänster så kommer en lista fram med information om många besöksmål i naturen kring Överkalix.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies. Läs mer